top of page

Kategoriler

Öne Çıkanlar

Test Seyirleri Başladı


İlk seyrimizi Marmaris körfezi içerisinde icra ettik. İlk gün 15 sabit, gust'larla 20 knotlara çıkan karayel'de armamızı full açarak teknemizi tecrübe ettik.

20 knot civarlarında yelken alanının küçültülmesi gerekti. 15 knot civarı orsa, dar apaz ve apaz seyirlerinde 6 ila 6,5 knot seyir hızına (SOG) ulaştık. Yelken trimi iyi yapıldığında, dümeni tutmak zorunda kalmadığımı fark ettim.

Yelkenleri kapatıp, motor seyri yaptığımızda, 1500 rpm'den sonra teknenin iskeleye doğru kaydığını fark ettim. Devir arttıkça dümen iskeleye doğru dönmeye çalışıyor. Tekrar yanaşarak, teknik yardım aldım. Akşam ise jeanneau forumdan araştırdım. Tekne şaftının, dümen palası ile aynı hizada olduğundan ve sağa devirli pervanenin, dümen palasının tam ortasına kavite ettiği su sebebi ile olduğunu değerlendirdim. İlk gün rahatsız eden bu kayma, ikinci gün daha tolere edilebilir bir hal aldı. Motor susup, yelken yaparken böyle bir sorun olmaması da bu tezi karşılıyor. Yaptığım incelemede, bir kaç tekne sahibinin, mevcut pervanelerini maxprop ile değiştirmek sureti ile, iskeleye çekme konusunu çözdüğünü ve 8 knot gövde hızına çıktıklarını öğrendim. Belki ileride, maxprop için bir bahane yaratabilirim. Ancak şu an için değil.

Chartplotter ile autopilotun headingleri farklı. Chartplotter'ın ofset ayarlarını, autopilot değerleri ile aynı yapacağım. Sakin bir havada eşitleme yapılmalı. Arada neredeyse 20 derece fark var.

Teknenin demiri biraz büyük. Büyük olmasının, avantajı olduğu kadar, dezavantajları da var. Üzerine 80 mt 10'luk zincir ağırlığı da eklenince, 1000 lik ırgatı oldukça zorluyor. 5-10 metrelere attığımız demiri kolaylıkla alıyor. Lakin, 15-20 metrelere atılan demir'i dipten sökmesi zor. Motor desteği gerekiyor. Irgat sorunsuz çalışıyor, bakımı yeni yapıldı. Lakin, çok zorlayacak demir yerlerinden kaçınmak lazım. Veya çıpayı değiştirmek gerekebilir. Ayrıca demir mayna edilirken, çıpanın uç kısmı, teknenin baş tarafına çarparak, gelcoat'a hasar veriyor. Teknenin baş tarafına krom'dan imal edilecek bir kaplama koymak şart. Fiyat aldım, 1300₺. Ekonomik durum düzeldiğinde yaptırmayı düşünüyorum. Bu süre zarfında, anılan bölgeyi, resimdeki gibi, usturmaça ile korumaya çalışacağım. Maliyet ise yaklaşık 500₺ olacak.


62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page