top of page

Kategoriler

Sezon Öncesi Bakımlar -2-

Güncelleme tarihi: 26 Şub 2020


Raspa faaliyeti fiilen başladı. Gelshield ve/veya benzeri bir uygulama için Jelkot'a kadar kazıma işlemi gerçekleştiriyoruz. Teknenin altında iki ayrı zehirli boya mevcut. Üst katta siyah, alt katta ise mavi renkli boya kullanılmış. Bunların sökülüp atılması için bıçak kullanıyoruz. Bir çeşit traş bıçağı diyebiliriz. Videolarda bu bıçakları görebilirsiniz.

Bu işleme başlamadan önce, mutlak suret ile koruyucu melbusatlar edininiz. Bunlar;

  • Eldiven

  • Toz mazkesi

  • Koruyucu gözlük

  • Tulum

  • Şapka/bere

ve benzeri malzemelerdir. Söküp atmaya çalıştığınız boya zehirlidir. Solumamanız ve cilt ile temas ettirmemeniz gerekir.

Kazıma işlemi oldukça zor ve zahmetli. Bir o kadar da yorucu. Fakat; zaman geçtikçe, eliniz alışıyor ve hız kazanıyorsunuz. İlk gün olmasına karşın neredeyse teknenin %30'unu bitirdik. 45 feet bir yelkenli tekneyi, bir kişi en az üç günde -bileğinin hakkı ile- kazıyabiliyor. Biz üç kişi, iki bıçak başladık, ilk gün 2 saat. İkinci gün ise 5 saat çalıştık. Neticeyi videodan görebilirsiniz.

Daha önce de bahsettiğim gibi TMS firmasının desteği sonsuz. Diğer onarım faaliyetlerini de dikkate alarak; bir bıçak ve bir de iskele tahsis ettiler, bize. Lakin, bu bıçaklar piyasada bulunmuyor. Benzerinden bulup, aldım. Ancak orjinalleri gibi iş çıkartamıyorlar.

Bizim teknemiz 12 yaşında. Daha önce herhangi bir şekilde Gelshield ve/veya benzeri bir koruma yapılmamış. Yaptığımız fiziki kontrollerde Osmoz'a rastlamamış olsak ta, daha uzun ömürlü olması için koruma yapmaya karar verdik.

Bu arada, Motor bakımlarımız da devam ediyor. Kıçtan takma motor ve jeneratörün bakımı bitti. Ana makinenin soğutucu sistemi, alternatör ve marş motoru bakım gördü. Enjektörlerin kaçırdığı tespit edildiği için, memeleri sipariş verildi. Bot tabanında bir adet delik tespit edildi. Onarımı yapıldı. Sait abiciğimin hediyesi, yeni mikro dalga fırınımız devreye girdi. Sait Ağabeyi merak edenler, ikinci bölümü tekrar izlesinler. Ekipteki en genç elemanımız.

Tekne altında arızalı iki vana tespit edildi. Tuvalet pis su vanalarının ikisi de söküldü. Yerlerine plastik vana takmayı düşünüyoruz. Bu vanaların siparişini vereceğiz. Tekne karinasının iskele kıç tarafında bir vana çıkışı olduğu görüldü. Havuzluk bölümünden sintineye girilerek vana girişi tespit edildi. Daha önce su yapıcı ve/veya benzer bir cihaz için konuşlandırılmış bir vana olduğu tespit edildi. Lakin vana kapalı konumda ve ucu körlenmişti. Cihaz ise yoktu. Bu vesile ile, söz konusu vanayı da çıkarttık. Yerine balık bulucu takmayı düşünmekle beraber, belki de polyester ile kapatabiliriz. Henüz karar vermedik.

Devam edecek...

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page